2011-08-01

Кстати, а что такое правда?

Оскільки питання про те, що можна називати правдою, а що ні, заходить ну значно далі, аніж якесь приватна неясність, то спробуємо допомогти EvilCat відповісти на нього.

Взагалі кажучи іще з досить таки давніх часів в цивілізованій частині людства існувала ясність, що незнання що таке правда означає не що інше, як дикість. Ось наприклад що цивілізовані люди думали стосовно цього дві і пів тисячі років тому:

"106. Андрофаги мають найдикіші звичаї з усіх; вони не знають правди й закону у них немає ніякого." (Геродот, "Скіфія")

І раз тут на КК - це вже видно настільки непогано, що про даний факт можна говорити зовсім відкрито, без якихось кулуарних ужимок - саме якраз дикість керує суспільним процесом, то для тих, хто не має наміру довіку лишатись в дикості поза цивілізацією, не лишається нічого іншого, як звичайна освіта. А освіта без деяких зусиль над своєю шановною персоною, усім це відомо, обійтись на жаль не може ніяк :-)

Коли спробувати стисло без мабуть що зайвої як для освіченого читача деталізації сформулювати відповідь на питання "а что такое правда?", то перш за все необхідно зауважити, що дане поняття "правда" має два виміри - об’єктивна правда, і суб’єктивна правда. І коли об’єктивна правда (простіший вимір) полягає у точній її відповідності _фактам_ дійсності, то суб’єктивна правда - у відповідності тих чи інших висловлювань тому, що справді думає їх суб’єкт стосовно тих чи інших фактів дійсності - чи стосовно висловлювань інших учасників суспільного процесу. Тобто іншими словами кажучи суб’єктивна правда - це правда _ставлення_, а не фактів.

І коли хтось говорить те, що він дійсно думає, то хоч це можливо і неприйнятно для диких людей, але насправді говорити те, що справді думаєш, а не щось інше, це не просто норма, всюди прийнята серед нормальних цивілізованих людей, а ознака людської нормальності та цивілізованості.

Якщо ж чиєсь мислення суперечить фактам дійсності, то це не що інше, як _брехливе_ мислення, характерне для дикунських суспільств, які "не знають правди й закону у них немає ніякого". Інакомислення ж полягає не в перекрученні чи видумуванні фактів дійсності, а в в їх відмінній _оцінці_ - коли дивитися на них з Вашої точки зору. Різні оцінки одних і тих самих речей - вони легко можуть бути різними, до прямої протилежності - це цілком нормальна для різних людей річ. І коли ми читаємо: "В своїй хаті - своя правда", то саме _оцінку_ фактів дійсності з точки зору рідного народу має на увазі Поет, а не брехню з усієї сили всупереч фактам дійсності.

Коли ж хто намагається стверджувати, що "Правда значить Істина", то це, як на мою скромну думку, не відповідає дійсності, оскільки істина - це предмет віри, а правда - безпосереднього сприйняття. Причому легко бачити, повторимо ще, що правда буває як фактична, спільна для всіх, наприклад ось доброякісні черевики 37 розміру - так і відносна, тобто оціночна, добре даний факт чи погано - правдива суб’єктивно, локально, "в своїй хаті - своя правда". Наприклад ті черевики 37 розміру, це (припустимо) для Вас добре, а от для мене вони абсолютно не годяться.

І коли хтось думає, що відсутність моральних стандартів робить його вільним, то це, як на мою скромну думку, фундаментальна хиба, яка повністю псує ціле життя носія такої "ідеї". Я маю на увазі, що "шевелить своими мозгами и строить свою жизнь самостоятельно", коли без моральних стандартів, насправді означає "бреши, коли можливо; кради, коли ніхто не бачить; пристрели друга (Болівар двоіх нє вивєзєт) - коли скрутно", і так далі, чи не так. Якщо хтось думає, що таким шляхом можна досягти щастя, то таку людину справді жаль :-( Розумієте, чому?

Для підготовки даної відповіді використані матеріали листування автора у форумі ukr.politics
http://olexlviv.tripod.com/cgi-bin/numh3.cgi?thebox=2719
та
http://olexlviv.tripod.com/cgi-bin/numh3.cgi?thebox=2044

Олександр Франчук

http://www.bookclub.ua/ukr/forums/index.html?forum_id=2&forum_msg_id=938726&forum_pn=20&forum_pp=20
Було: EvilCat [15:51; 31 липня 2011 р.]
Кстати, а что такое правда?

Немає коментарів: